U sredu 20.12.2017. godine, u saradnji Kulturnog centra Ambasade Islamske republike Irana i Iranskog centra Megatrend univerziteta, u prostorijama našeg Univerziteta u Beogradu, organizovana je svečanost povodom promocije persijskog jezika i obeležavanja zimske kratkodnevnice (šab-e-Jalda). „Noć Jalda“ tradicionalno se u Iranu proslavlja povodom najduže i najtamnije noći u godini. Prema običajima, čije korene nalazimo još u preislamskoj Persiji, proslava zimske solsticije posvećena je slavljenju dolaska zime, te obnavljanju obdanice i pobedi svetlosti nad mrakom.

U okviru svečanosti održane na Megatrend univerzitetu, beogradska javnost imala je priliku da se upozna sa istorijom ovog praznika i običajima koji prate proslavljanje Jalde u Iranu. U okviru programa svečanosti, prisutnoj publici obratili su se dr Mohsen Soleimani, direktor Kulturnog centra Ambasade Islamske republike Irana u Beogradu, koji je prisutnim gostima govorio o ovom drevnom iranskom prazniku; prof. dr Katarina Zakić, prorektorka za međunarodnu saradnju, skrenuvši u svom uvodnom izlaganju posebnu pažnju na značaj učenja stranih jezika i upoznavanja drugih kultura i tradicija; prof.dr Dragan Ćalović, direktor Iranskog centra Megatrend univerziteta, koji se u pozdravnom govoru osvrnuo na rad Centra i redovne aktivnosti posvećene približavanju bogate Iranske kulture domaćoj javnosti; profesor persijskog jezika Said Safari, istakavši u svom govoru mesto persijskog jezika u savremenoj iranskoj kulturi. Gostima su se obratili i polaznici kursa persijskog jezika, Jelena Vidović, Bojan Sretenović, Samedin Rovčanin, Teodora Radovanović i Ana Marojević, iznoseći u svojim izlaganjima lični osvrt na iransku kinematografiju, poeziju, književnost i jezik, prenoseći utiske o svom boravku u ovoj zemlji i prijateljstvima koja su tom prilikom stekli.

U okviru programa proslave praznika Jalde organizovana je i svečana dodela diploma polaznicima kursa persijskog jezika, koji se na Megatrend univerzitetu u Beogradu organizuje u saradnji sa Kulturnim centrom Ambasade Islamske republike Irana u Beogradu, a kao deo redovnih aktivnosti Iranskog centra našeg Univerziteta. Tom prilikom svečano su uručene diplome početnog, srednjeg, višeg i naprednog nivoa poznavanja persijskog jezika, koje je primilo preko četrdeset polaznika, a mnogi od njih upravo su na ovom jeziku nastavili svoje druženje tokom svečanog koktela, koji je uz klavirsku pratnju održan u centralnom holu Megatrend univerziteta.

© COPYRIGHT | MEGATREND UNIVERZITET

logo-footer

OSTANIMO U KONTAKTU: